Sanna Johanssons journalistikblogg

Bloggupgift C: När blir journalistik fiktion?

with 2 comments

Jag har läst El Choco: svensken i Bolivias mest ökända fängelse av Markus Lutterman. Boken handlar om svenske Jonas Andersson som efter att ha åkt fast med nästan tre kilo kokain på en flygplats i Bolivia hamnar i det ökända fängelset El penal de Sanpedro. I fängelset styr pengar ordningen. Jonas Andersson köper sig makt och fräscht boende. Intagna med mindre pengar får trängas i små rum och inga vakter griper in då de blir ihjälslagna. Vakterna kan nämligen också köpas för pengar. Tack vare sitt kapital, nordiska ursprung och sin kraftiga fysik lyckas Jonas Andersson få en ”bra” tillvaro i fängelset. Han både gifter sig och skaffar barn under sin tid där. Efter tre och ett halvt år blir Jonas Andersson frisläppt. Då har han med hjälp av advokater och mutade befattningshavare fått sin strafftid halverad.

Marcus Lutterman berättar Jonas Anderssons historia som en spännande roman men med grävande journalistiska inslag. Dramaturgin är på plats där den ska och personifierande citat lyfts in för en levande berättelse. Storyn är nästintill overkligt bra och jag funderar flera gånger om vissa händelser verkligen kan vara sanna. Markus Lutterman anger i boken att vissa karaktärer vävts samman från personer vilket tyder på att berättelsen har förädlats. Att boken är skriven i New Journalism-genren gör kanske storyn bättre men den tappar också i trovärdighet. När jag ser på filmer eller läser böcker som är baserade på sanna historier vill jag veta vad som är sant och vad som inte är sant. Är hela storyn fullständigt sann imponeras jag av den mer än om den inte är det. Och när den inte är sann till punkt och pricka väljer jag att tro att de mest häpnadsväckande händelserna är osanna. Vilket kan vara synd eftersom så inte behöver vara fallet egentligen.

Markus Lutterman varvar de romanliknande berättelserna om Jonas Andersson och andra karaktärer i boken med beskrivningar av den politiska utveckling i Bolivia. Det ger en tydlig bild av hur korrumperat statskicket i Bolivia är och det visar också starka kontraster till vad vi i Sverige är vana vid. Läsaren får därav både samhällsorientering och personliga bilder av människorna i boken. Det blir helt enkelt mer kött och blod i New Journalism än i det klassiska sättet att skriva faktabaserad och opartiskt journalistik som exempelvis i nyhetsartikeln. Storyn blir levande och jag får lättare att ta till mig innehållet än om boken hade varit skriven som en faktaåtergivning av Jonas Anderssons vistelse i fängelset. I det hänseendet gillar jag New Journalism. Att göra texter mer lättillgängliga och tilltalande tycker jag inte är fel. Då är ju faktiskt chansen också större att läsare lär sig mer om samhälls- och världsproblem.

Inom journalistik är det givetvis viktigt att hålla sig till sanningen. Annars tappar den förstås sin trovärdighet. Jag har redan i detta inlägg klargjort att jag blir mer skeptisk till storyn då författaren uppger att alla bitar inte är helt sanningsenliga. Men jag tycker heller inte att det är fel att författaren får lägga till ändringar så länge författaren är öppen med det. Jag anser alltså att transparens och ärlighet är väldigt viktig inom New Journalism. Precis som inom all annan journalistik.

Annonser

Written by Sanna Johansson

2011/11/04 den 03:23

Publicerat i Uncategorized

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hej,

  Tycker du har skrivit en bra recension av boken ”El Choco: svensken i Bolivias mest ökända fängelse”. Blir sugen på att läsa den. Enda kontakten jag tidigare haft med ämnet var när jag lyssnade på historien i P3 Dokumentär. Det var också en spännande upplevelse. Kan rekommenderas!

  Jag får intrycket av att författaren Marcus Lutterman har varit relativt öppen med att han har dramatiserat händelseförloppet. Frågan är förstås hur mycket. Att vissa karaktärer vävs samman från fler personer gör mig lite skeptisk. Låter som det börjar bli väl mycket fiktion. Fast jag kom att tänka på att olika historier måste vara olika svåra att återberätta faktamässigt korrekt. Tänker på ”min” bok om svenska gangstergäng. Det måste vara lättare att hitta bra källor när författarna har tillgång domstolsprotokoll, polisutredningar och intervjuer med ”hederliga” svenska poliser. Måste kännas tryggare att luta sig mot den typen av information än att söka information från ett land långt borta som kanske har ett rykte om sig att vara en smula korrupt. Fast i Svensk Maffia består ju en stor del av intervjuerna med gangsters som inte har något skäl att berätta korrekt av vad som skett. I alla fall när det gäller brotten.

  Din avslutning om att journalister och författare måste vara ärliga med vad de skriver håller jag med om. Som tidningsläsare förstår man ofta spontant vad det är för typ av text bara av det faktum att de ligger under olika vinjetter. Man har väl olika synsätt på texter som ligger på ledar- respektive debattsidor jämfört med en krönika till exempel. Får man en bok i sin hand är det vara svårare. Men om då författarna öppet redovisar vad det är för typ av text de producerat kan man ju som läsare ställa in sin radar när man konsumerar den. Fast även om författaren skriver att historien är ”baserad på fakta” kommer man kanske inte ifrån att man som läsare, när det blir väl fantastiskt, ibland funderar lite på om det verkligen kan vara sant.

  Ha det gott!

  Eric Jofs

  Eric Jofs

  2011/11/09 at 08:47

 2. Hej Sanna . Din text var mycket intressant. Du har bra språk och även bra flyt i texten. Det var väldigt bra att du valde att förklara för läsaren vad själva boken handlar om, så att man kan få liten inblick i handlingen. Jag håller med om att man oftast får olika effekt på känslan samt trovärdigheten av en film eller en bok beroende på om den är sanningsbaserad. Jag håller med om att man vill veta om vad som är sant i böcker och vad som författaren har hittat på . Du skriver på ett intressant sätt. Man vill läsa mer. Jag håller även med när det gäller ärlighet och transparens inom new journalism.

  Lisa Kabonwa

  2011/11/10 at 04:29


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: